im. Macieja Aleksego Dawidowskiego
Wyga forum
U mnie niestety nie
Offline
Wyga forum
Może też wpadnę. Zrobimy pierogi po studencku (bułka zawinięta w chleb za pomocą snopki )
Offline
Bywalec
Ja też wstąpie na dzień pieroga. A moją propozycją na nadzienie jest szpinakowe z fetą
Offline
Dobra, spotykamy się u mnie (Długosza 11/7). Co do godziny, to pozwolenie właścicieli jest od 10, ale radziłabym jednak robić to po obiedzie. Teraz musicie się wypowiedzieć co do pory posiłków u was w domach - u mnie to jest ok. 14... napiszcie, to ustalimy dokładną godzinę.
Offline
Borowiec
Mi obojętnie
Offline
Wyga forum
Jak dla mnie wszystko jedno.
Mi pasuje każda godzina ;D
A co do pierogów z fetą i szpinakiem to proponuję do nich ciasto francuskie
A tak przy okazji to co z pierwszą zbiórką? Kiedy, o której i gdzie się odbędzie? Już się cieszę na nadchodzące zbiórki
Ostatnio edytowany przez Marta Sz. (2011-08-10 19:43:06)
Offline
Drużynowa 6 GDH BÓR
Trzeba tak, że ustalić listę składników i co kto przyniesie. Jak na razie zdeklarowanych jest 19 osób. Potrzebne będzie:
- mąka normalna np. wrocławska, poznańska - 3 kg (w internecie pisze że 60 dag jest to 8 porcji, ale nie wiem co rozumieć przez słowo "porcja". Mama mówi ze z kilograma mąki jest dużo pierogów. Obliczyłam ze z 300 dag (3 kg) wyjdzie nam 40 porcji. Wtedy możemy też trochę wziąć dla naszych rodzin )
- ser biały 30 dag
- ser feta 1,5 opakowania
- ziemniaki (jak wam zostały jakieś z objazdów to przynieście)
- jajka 6-7 (według mojej książki kucharskiej przypada 1 jajo na 35 dag. Według innych źródeł na 60 dag przypada 1 jajko. W pierwszym wypadku wychodzi w sumie 5 jajek, a w drugim w zaokrągleniu 8,6 jajka. Postanowiłam więc wyśrodkować i w zaokrągleniu wyszło 6,5) Głosowaniem zadecydujemy czy chcemy trochę twardsze czy trochę miększe ciasto.)
- szpinak mrożony 0.5 kg
- banany (Szymon musisz sobie obliczyć ile)
- jagody ok. 1 kg (przeczytałam że 0,5 kg starcza na około 50 średnich pierogów)
- soczewica 40 dag
- kurczak (?)
- czosnek 3 główki
- cebula 5 główek (?)
- śmietana/jogurt 2 (by było czym elegancko polać słodkie pierogi)
- cukier
- masło 2 kostki
- sól
- pieprz
- majeranek
- tymianek
- puszka kukurydzy (?)
- ser żółty (?)
- brokuły (?)
Jak ktoś się nie zgadza proporcjami lub składnikami niech koryguje. Ja to starałam się zrobić na zdrowy rozum, a z moim rozumem jest różnie.
Ja i moją rodzinę deklaruje na ziemniaki (specjalnie dzisiaj więcej ugotowaliśmy), cebule i majeranek.
Sprzęty:
- 3 miski na ciasto (by na raz kilka osób wyrabiały ciasto)
- 4 miski na farsze (ruskie, banany, jagody, ze szpinakiem i fetą i te z kurczakiem i serem żółtym (?))
- noże
- maszynka do mielenia mięsa
- deseczki do krojenia
- szklanki odpowiednie do wycinania
- 3 wałki (by kilka osób wałkowało)
- 2 duże garnki (do gotowania)
To samo co pisałam pod składniami.
Ja i moja rodzina przyniesiemy 1 miskę oraz maszynkę do mielenia mięsa.
Co do godziny ja mogę koło 15.00.
Ostatnio edytowany przez Quendai (2011-08-10 20:24:17)
Offline
Borowiec
Będzie potrzebne jakieś picie to ja mogę zakupić nam picia na 19 osób wazie czego
Offline
Drużynowa 6 GDH BÓR
Ja uważam ze u Oli jest najlepsza herbatka. Proponuje że jak ktoś się nie zdeklaruje na jakiś składnik to przynosi zakąski.
Misia i Zosia przynoszą mąkę i ser biały. Ze sprzętów przynoszą wałek i miskę.
Ostatnio edytowany przez Quendai (2011-08-10 20:33:44)
Offline
Wyga forum
Tja, to ja wezme te 5 cebuli, a Ada weźmie szpinak.
Offline
Wyga forum
Mogę wziąć ser żółty, brokuły, kukurydzę, czosnek i banany
Offline
Wyga forum
To spotkajmy się o tej 15.00
Offline
To ja jajka, i 2 śmietany, i jak ma być na słodko to jakiś cukier wanilinowy, nie? (no przynajmniej ja zawsze dosładzam trochę nim trochę zwykłym). Mogę także wałek i deskę. c:
Offline
Drużynowa 6 GDH BÓR
Może być i cukier waniliowy. Ja w sumie na słodko nigdy nie robiłam więc się nie znam.
Offline
Wyga forum
Mogę jeszcze donieść ciasto francuskie do tych na słodko
Offline