im. Macieja Aleksego Dawidowskiego
Drużynowa 6 GDH BÓR
Witam wszystkich! Nasz Niesamowity Cyrk Lady Jomar (Zespól Programowy) ma dla was kolejną propozycję!
Osobiście nie znoszę walentynek. Uważam, ze to zwyczaj wymyślony przez handlowców by zatkać martwy okres między karnawałem a Wielkanocą. Zespół jednak postanowiła znaleźć sens w tym całym marketingowym bałaganie, między serduszkami, różyczkami i pluszaczkami.
I go odnalazł w Japonii. Mianowicie w jednym z tamtejszych zwyczaju, ponieważ jak wszędzie na świecie jest tam marketingowy, serduszkowy, słodziaśny, różyczkowy bajzel. 14 lutego Japończycy obchodzą Walentynki, dzień w którym dziewczyny dają prezenty chłopcom, głównie czekoladki, a miesiąc później, 14 marca, obchodzą Biały Dzień w którym chłopcy obdarowują dziewczyny, ciasteczkami lub drobnymi prezentami.
Wrócimy teraz do wspomnianych czekoladek, bo one nas interesują. Dziewczęta nie muszą ich kupować, ponieważ popularne jest własnoręczne zrobienie czekoladek. Daje się je nie tylko osoba którym chce się wyznać miłość, ale tez osoba których chce się za coś odwdzięczyć, przyjaciołom, znajomym z pracy, lub najzwyczajniej osoba które się lubi. Uznaliśmy, ze jest to sympatyczne. Chcemy wiec zorganizować własnoręczne robienie czekoladek (żeby nie było wątpliwości, dla dziewczyn i chłopców).
Oczywiście czekoladki będą miały różny smak, nadzienia, dodatki oraz kształty. Teraz poruszę kilka spraw technicznych. Nigdy nie robiłam czekoladek, wiem tylko tyle co wyczytałam w książkach kucharskich, oraz własnej wiedzy na temat gęstości substancji i ich właściwości (naprawdę).
Termin to 11 lub 12 luty. Czy są chętni? Proszę poszperajcie za przepisami na robienie czekoladek.
Offline
Drużynowa 6 GDH BÓR
Termin, to 11 luty, o 16.00 u Jomara w domu (Aleja Majowa 10/63).
Offline
Drużynowa 6 GDH BÓR
Na razie osoby które się zgłosiły to:
- Jomar
- Dawid
- ja
Zacznę zamieszczać przepisy, które znalazłam:
Czekoladka z orzechem napisał:
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
100 g czekolady deserowej
40 g czekolady mlecznej
3 krople esencji migdałowej
ulubione orzechy (ja dałam laskowe, migdały i macadamia)
Przygotowanie:
Wszystkie rodzaje czekolad stopić w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia, nie może być żadnych czekoladowych grudek. W tym czasie przygotować orzechy: większe z nich posiekać na pół, mniejsze zostawić całe. Gdy czekolada będzie już stopiona, nabierać małe porcje za pomocą łyżeczki do kawy i wypełniać silikonowe foremki do lodów do połowy wysokości. Wkładać orzechy, zalewać czekoladą do pełna i zostawić do przestudzenia. Kiedy trochę ostygną i nie będą już takie gorące, wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Po przeczytaniu tego przepisu można robić praktycznie z każdym nadzieniem czekoladki, bo podstawa jest ta sama.
Czekoladki z nadzieniem malinowym napisał:
Składniki na około 25 - 30 czekoladek (w zależności od wielkości foremki)/b]
150 g malin (1 szklanka)
1 łyżka cukru
1 łyżka wódki
200 g białej czekolady
50 ml śmietany kremówki
czekolada gorzka lub mleczna do obtoczenia, około 150 g
Maliny i cukier umieścić w małym garnuszku, zagotować. Pogotować 2 minuty, przetrzeć przez sito, odrzucić pestki. Dodać wódkę, gotować do momentu, aż nadmiar wody odparuje i otrzymamy około 3 łyżek malinowego puree. Ostudzić.
W misce nad kąpielą wodną umieścić białą czekoladę, połamaną na kawałki, kremówkę i malinowe puree. Roztopić, mieszając tylko od czasu do czasu, by składniki się połączyły. Odstawić do przestudzenia. Nadzienie powinno zgęstnieć i nie powinno być ciepłe.
Przygotować silikonową foremkę do czekoladek.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, by była bardziej gęsta i nie spływała ze ścianek foremki. Pędzelkiem wysmarować dno i boki foremek na czekoladki (warstwa powinna być grubsza, by pralinki nie pękały przy wyciąganiu). Schłodzić w lodówce.
Na tak wysmarowane czekoladą foremki nałożyć nadzienie, zostawiając miejsce na końcowe zalanie czekoladą (nie trzeba foremki z nadzieniem schładzać, można to zrobić bezpośrednio po nałożeniu czekolady na górę).
Schłodzić w lodówce. Delikatnie wyjmować z foremek.
Pralinki napisał:
[b]Składniki na około 25 pralinek:
100 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokruszonych
150 g orzechów laskowych
200 g nutelli
250 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (do obtoczenia)*, roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali
Orzechy laskowe podpiec w piekarniku (około 180ºC przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu) lub na patelni. Obrać ze skórki (wystarczy potrzeć w dłoni, z podpieczonych orzechów skórka bardzo łatwo schodzi). Posiekać.
Wafelki (najlepsze bez polewy czekoladowej) drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać.
Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (masa będzie klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie, można również dosypać więcej pokruszonych wafelków), układać na talerzyku, schłodzić. Obtaczać w czekoladzie i zostawić do jej zastygnięcia.
http://cioccolatogatto.blox.pl/2010/12/ … lowym.html
http://bloggingpraline.wordpress.com/ta … zekoladki/
http://www.cincin.cc/lofiversion/index.php/f20.html
Ostatnio edytowany przez Quendai (2012-02-07 13:13:31)
Offline
Stały Bywalec
Ja chyba też przyjdę.
Offline
Użytkownik
Jo też beda
Offline
Bywalec
Ja też
Offline
Użytkownik
ja znalazłam inne
Czekoladki z ciemnej czekolady, obtoczone w cukrze pudrze, pistacjach lub kakao.
Trufle, przepis na trufle z ciemnej czekolady, czekoladki obtoczone w orzechach pistacjowych.
Składniki:
• 200 g ciemnej gorzkiej czekolady
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 6 łyżek brązowego cukru
• 4 łyżki masła
• cukier puder, pistacje i kakao do obtoczenia
Czekoladę łamię na kostki, wkładam do miski i rozpuszczam nad garnkiem lekko gotującej się wody, czyli w kąpieli wodnej. Ubijam śmietankę z cukrem na sztywną pianę, zagotowuję i wlewam ją po trochu do rozpuszczonej czekolady, jednocześnie ubijając. Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodaję po kawałku masło, cały czas miksując. Schładzam w lodówce. Z zastygłej masy szybko robię kulki i obtaczam je w cukrze pudrze, pokruszonych pistacjach i kakao.
Offline
Użytkownik
Polecam też:
http://mojewypieki.blox.pl/html/1310721 … tml?421210
Offline
Drużynowa 6 GDH BÓR
A dres dh. Jomar to: Aleja Majowa 10/63 Gliwice.
Offline
Wyga forum
Dziwne imię ma ten dres od Jomara
Offline
Matka Chrzestna
A spodziewałeś się, że dres Jomara będzie zwyczajny?
Offline
Wyga forum
Dresy z reguły nie są zwyczajne.
Offline
Wyga forum
Ale dresy z reguły nie potrafią liczyć, a ten ma ewidentnie w imieniu liczby.
Offline
Użytkownik
a może a-dresik?
w ogóle to zmieniamy temat
Offline
Wyga forum
oj tam oj tam
Mnie i tak nie będzie
Offline